Vinnare och finalister i Medtech4Health Innovation Award 2017 – 2022

2022

SeeWound är vinnarna av Medtech4Health Innovation Award 2022. AI-verktyget bidrar till en bättre behandling av svårläkta sår och ökar patientsäkerheten. Innovationen är utvecklat vid Universitetssjukhuset i Linköping.

SeeWound gör det lättare att dokumentera och följa utvecklingen av svårläkta sår. Innovationen har utvecklats av ett team vid Universitetssjukhuset i Linköping och används vid sjukhusets Brännskadecentrum. Nu är förhoppningen att SeeWound kan spridas som ett heltäckande stödsystem för sårbehandling i hela Sverige.

Finalisterna i 2022-års upplaga visar nytänkande inom gränsöverskridande diagnostik och smittspårning med hjälp av sökrobotar.

Vinnare: SeeWound för automatisk uppföljning av svårläkta sår i klinisk verksamhet

Moustafa Elmasry, Överläkare, Docent Matilda Karlsson, Specialistsjuksköterska, Med. Doktor Folke Sjöberg, Överläkare, Prof. samt Sårsjuksköterskorna på Sårmottagningen, samtliga på Brännskadecentrum, Universitetssjukhuset i Linköping, Region Östergötland

Projektet når vinnarstatus för att vara ett innovativt projekt på ett eftersatt område där sjukvården idag ställs inför svåra beslut och patienter upplever ett stort lidande. En innovativ idé där de nominerade har använt ny teknik för att lösa problemet. De nominerade har varit drivande i att utveckla och implementera det digitala uppföljningsverktyget SeeWound för automatisk uppföljning av svårläkta sår i klinisk verksamhet. Applikationen förbättrar dokumentationen, ökar patientsäkerheten och möjliggör en mer informationsdriven och digital sårbehandling för patienter i hela Sverige. Uppföljningen blir enklare av allt från sår som behandlas i kommunal regi till vårdcentraler och specialistkliniker i regional regi.


Finalist: Gränsöverskridande diagnostik och behandling med modellen ”Västerbotten utan Gränser”

Virginia Zazo, överläkare, grundare av Västerbotten utan gränser. Manuel Gonzalez, överläkare, grundare av Västerbotten utan gränser, Nils Sandberg, strateg, Enheten för innovation och forskningsanslag

Finaliststatus har uppnåtts genom att de nominerade har använt sina kunskaper och insikter om några av vårdens största utmaningar i kombination med nytänkande för att hitta lösningar som ligger i absolut framkant. Med ett tydligt behovsfokus i ett gediget samverkansprojekt har de format partnerskap över organisatoriska och geografiska gränser. Patienter får tillgång till kontinuerlig och professionell vårdkontakt, samtidigt som personal med hög arbetsbelastning och stressig tillvaro avlastas av kompetenta kollegor på distans, till och med över nationsgränser.


Finalist: Robot som med hjälp av RPA-teknik söker igenom många olika journalsystem

Södra Älvsborgs sjukhus, Västra Götalandsregionen: Linda Hallberg, Hygiensjuksköterska Martin Sandberg, Systemutvecklare Fredrik Larsson, Projektledare Karin Looström Muth, Utvecklingschef

Roboten har utsetts som finalist då projektet sparar tid för personal som istället kan arbeta kliniskt och där lösningen minskar risken för felkällor i kvalitetsregister samt gör smittspårningen enklare. De nominerade har tagit initiativet att utveckla en robot som med hjälp av RPA-teknik söker igenom många olika journalsystem vilket avsevärt förenklar och förbättrar smittspårning. Funktionaliteten medger att man kan se vårdkedjor som går mellan kommun, primärvård och sjukhus och synliggör kontakter på ett sätt som gör informationen mer lättarbetad och vidare smittspridning snabbt kan förhindras.

2021

Årets pris gick till projektet AR-teknik för säkrare navigation vid ryggkirurgi med Adrian Elmi Terander, Erik Edström, Gustav Burström och Oscar Persson från Neurokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.

På Neurokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset har ett forskningsteam utvecklat en helt ny navigationsteknik för att med hjälp av röntgen kunna se exakt var i ryggraden man befinner sig när man opererar.

– AR-teknik är när man lägger över en bild på verkligheten, i det här fallet en röntgenbild, av insidan av patienten, så att man utifrån kan se hur det ser ut inuti patienten samtidigt som man opererar, förklarar Adrian Elmi Terander. Litegrand som att vara Stålmannen och ha röntgensyn. I vanliga fall när man opererar så ser man bara baksidan på patientens kotor. På framsidan finns det blodkärl, nerver och i mitten finns ryggmärg. Oftast har man som kirurg en felmarginal på ett par millimeter, vilket innebär en risk för att kunna skada organ. Med den teknik som vi har utvecklat kan vi öka precisionen, minska risken för fel och framför allt öka patientsäkerheten.

Tekniken är baserad på augmented reality (AR) och har redan börjat användas vid ryggkirurgi, men inom kort kommer man kunna förbättra patientsäkerheten och precisionen också vid exempelvis titthåls- och hjärntumörkirurgi. Genom att öka chansen för att ett lyckat resultat redan vid första operationen minskas dessutom behovet av omoperationer, vilket kan leda till att samhällets kostnader kan reduceras.

– Det här projektet är ett synnerligen bra exempel på när vården aktivt deltar i utvecklingen och införandet av ny teknik. säger Jonas Sareld, programdirektör på Medtech4Health. Den AR-teknik som dessa forskare har utvecklat och implementerat här på Karolinska Universitetssjukhuset har redan lett till betydelsefulla förbättringar av patientsäkerheten vid ryggkirurgi, och används redan runt om i världen. Det är med stor stolthet vi delar ut årets priset till Adrian Elmi Terander och hans kolleger.

Övriga finalister

Även i år inkom ett stort antal nominerade projekt från hela landet och det blev en svår uppgift för vår jury att välja ut tre finalister. Båda de finalister som inte vann förstapriset har gjort fantastiska insatser med att ta fram en innovation som på riktigt har gjort skillnad för patienter och för hälso- och sjukvården. Ett av priserna är att få göra en film som presenterar ens projekt.

En regiongemensam plattform för bildfångst i realtid

I Region Värmland har man skapat en regiongemensam plattform för en smidig och patientsäker bildhantering med hög kvalitet. Bildfångsten sker i realtid och är direkt kopplad till patientens journal, vilket har lett till att vården blivit säkrare och antalet vårdbesök kunnat reduceras. Man kan också remittera patienter till rätt instans oftare – något som ökar chanserna för att kunna behandla exempelvis farlig hudcancer tidigare i sjukdomsförloppet.

Ett verktyg som underlättar livet för patienter med typ 1-diabetes

En app som underlättar vardagen för både patienter med typ 1-diabetes och deras anhöriga. Det har man utvecklat i bland annat Region Kronoberg i ett samarbete mellan en patient med typ1-diabetes och dietister vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Appen, som är unik i det att den anpassas till individuella behov, lanserades i slutet av förra året och har redan laddats ner av mer än 15 000 användare som bland mycket annat kan få hjälp med att planera sin kost och dosera sitt insulin. Under 2021 kommer appen, som innehåller såväl information som råd till skola och fritidsverksamheter, att lanseras även i de övriga nordiska länderna.

MEDTECH4HEALTH INNOVATION AWARD


KONTAKT


JENNY CHRISTENSSON  Projektledare
jenny.christensson@mt4h.se

KALENDARIUM


2020

Vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2020

Andrea Stuart och Johanna Wagenius, vid officehysteroskopi-mottagningen vid Helsingborgs lasarett tilldelas 100 000 kronor och en film för införandet av en skonsam och effektiv metod vid utredning av livmodercancer och behandling av godartade förändringar i livmodern.

Årets vinnare har startat en ny verksamhet för att utreda livmodercancer – utan narkos. Metoden används även för behandling av godartade förändringar i livmodern som kan ge blödningsproblem hos kvinnor. Patienterna kan gå hem samma dag och vårdplatser kan användas där de mest behövs. Genom ett exemplariskt införandeprojekt har teamet implementerat ny teknik och på så sätt förändrat och effektiviserat arbetssätt för att öka patientsäkerheten och korta vårdtider för en stor patientgrupp.

Asthma Tuner

Björn Nordlund, Henrik Ljungberg och Anna Carleborg för ett egenvårdssystem för en stor patientgrupp med astma, vår vanligaste kroniska folksjukdom.

Teamet har skapat ett individanpassat beslutstöd som underlättar vardagen för patienter med astma. Genom pricksäkra dos-rekommendationer baserat på personens behandlingsplan, aktuella status och omgivande faktorer, till exempel pollenhalter får vårdgivaren ett mer effektivt beslutsstöd och löpande översikt över patientens tillstånd. En medicinteknisk tjänst med stor potential – nationellt liksom internationellt.

Björn Nordlund och Henrik Ljungberg är verksamma vid Lung -och Allergimottagningen, Astrid Lindgrens barnsjukhus. Anna Carleborg arbetar som forskningssjuksköterska vid Karolinska Institutet och Medituner AB.

Medicingivare

Medarbetare och ledning i hemsjukvården i Umeå kommun för ett engagerat införandeprojekt av automatisk tilldelning av dosdispenserad medicin.

Ny teknik och nya arbetssätt har lett till ett mer patientsäkert sätt att tilldela medicin. Personal och ledning i fyra team har infört välfärdsteknik där alla har varit delaktiga och bidragit med idéer, erfarenheter och förbättringsmöjligheter. Resultatet är patienter som kan behålla sin självständighet längre och ökad följsamhet till medicinering. Dessutom har det frigjort tid inom organisationen som kommer patienter till del. Det behövs idag!

Teamen som fick det att hända består av 45 sjuksköterskor, elva undersköterskor, tre samordningssjuksköterskor, två sektionsledare, två vårdkoordinatorer, två verksamhetsassistenter och två enhetschefer. Samverkan har skett med primärvårdens läkare i Umeå.

Officehysteroskopi

Andrea Stuart och Johanna Wagenius, Helsingborgs lasarett för införandet av en skonsam och effektiv metod vid utredning av livmodercancer och behandling av godartade förändringar i livmodern.

De nominerade har startat en ny verksamhet för att utreda livmodercancer – utan narkos. Patienterna kan gå hem samma dag och vårdplatser kan användas där de mest behövs. Metoden används även för behandling av godartade förändringar i livmodern som kan ge blödningsproblem hos kvinnor. Genom ett exemplariskt införandeprojekt har teamet implementerat ny teknik och på så sätt förändrat och effektiviserat arbetssätt för att öka patientsäkerheten och korta vårdtider för en stor patientgrupp.

Johanna Wagenius är verksamhetschef och Andrea Stuart är sektionschef vid VO Obstretik och Gynekologi, Helsingborgs lasarett.

Tidigare års finalister

2019

Sammanfattning

I filmerna får du veta mer om finalisterna i årets upplaga av Medtech4Health Innovation Award, dels i en sammanfattande film ovan, dels i filmer om de tre olika finalisterna här intill.

CDS AF (journalbaserat beslutsstöd för strokeprev)

Läkarna Magnus Janzon och Lars Karlsson har tillsammans med kollegor och ett journalsystemsföretag utvecklat ett beslutsstöd, CDS AF, som med hjälp av journalhistoriken identifierar om patienter med förmaksflimmer har en förhöjd risk för att få stroke. Mjukvaran uppmärksammar läkaren som då kan avgöra om blodförtunnande behandling bör ordineras.

En stor studie som utvärderat beslutsstödet har visat att tekniken inneburit en signifikant ökning av patienter som kommer i behandling.

rPAP (Andningshjälp till för tidigt födda barn) – Vinnare

Läkarna Thomas Drevhammar, Kjell Nilsson, Snorri Donaldsson och Baldvin Jonsson har utvecklat och testat ett nytt andningshjälpmedel som hjälper för tidigt födda barn. Produkten som kallas rPAP kan i många fall ersätta respiratorvård – en behandling som kan ge kroniska skador på lungorna. Den här nya, icke-invasiva tekniken hjälper barnet att istället få igång sin egna andning.

IMA (Implant Movement Analysis)

Klinikerna Per Wretenberg och Simon Tholén har tillsammans med forskarna Henrik Olivecrona, Lars Weidenhielm och ett medicintekniskt företag utvecklat en metod för att med röntgen bedöma om höftledsproteser sitter löst. Tekniken som kallas IMA, ger säkrare diagnoser och minskar behovet av kirurgiska ingrepp.

2018

Easy Diabetes – Vinnare

AI-baserat beslutsstöd för bättre diabetesbehandling.

Operationskollen

Appen som ger personlig information inför, kring och efter operationen.

Eped

Elektroniskt beslutsstöd för rätt läkemedelsbehandling av barn.

2017

Virtuella hälsorummet

Det virtuella hälsorummet utgår från patienternas behov av enkla vårdkontakter utan tidsödande resor. Innovationen ligger i arbetssättet, att vård kan bedrivas på distans där patienten är, som komplement till den vård som bedrivs i sjukhusbyggnader.

SMS-livräddaren – Vinnare

Appen SMS livräddare räddar liv genom att ta till vara en tidigare outnyttjad resurs i vården och underlätta för medmänniskor att hjälpa varandra. De tre miljoner svenskar som har genomgått hjärt-lungräddning är potentiella användare. Spridning av appen pågår till fler landsting samt även internationellt.

EVLP

Med hjälp av ex vivo lung perfusion, EVLP, kan lungor från fler donatorer användas för organtransplantationer. Forskargruppen har utgått från ett kliniskt problem när de utvecklat denna, och andra metoder samt produkter. Dessa har lett till att dessa innovationer fått internationell spridning.

Digital patalogi

Genom att digitalisera analysen av vävnadsprover frigör man resurser, något som är av yttersta vikt då det råder brist på patologer. Dessutom kan man nyttja hela Sverige för specialisering, alla specialister behöver inte finnas på alla universitetssjukhus. Det nominerade teamet har arbetat tvärvetenskapligt för att få ett avancerat IT-verktyg med bildanalys i klinisk drift.

Öppna dörrar

Med utgångspunkt från demenssjukas behov och genom till synes enkla medel har man bland annat halverat användningen av orosdämpande medicinering. Västeråsmodellen illustrerar hur man kan få påvisbara effekter när teknik, boendemiljö och arbetsmetod samspelar. Modellen har provats på två äldreboenden och arbeta med att sprida den vidare pågår.